Bon dia, amics, alumnes, futurs alumnes i futurs amics!

Alexandra Grebennikova

Sóc l’Alexandra i em fa molt feliç veure-us aquí a casa nostra. Som una escola d’idiomes molt petita que està en funcionament des de fa 15 anys, i impartim classes a domicili a empreses i particulars. En diferents èpoques de la nostra existència hem arribat a ser fins a 9 professors: entre els grans professionals que han treballat amb nosaltres voldria destacar especialment a la magnífica Marta Escoda, que amb nosaltres s’especialitzava en l’ensenyament de francès i italià, i a la gran mestra, solidària i autora de Terranautes Irene Roquet, però també a Juliette Douglas i a Margarita Ruíz Garrallà que actualment regenten les seves pròpies escoles d’idiomes, i a tants altres que des d’aleshores han excel·lit en els seus propis projectes. Avui en dia només som dos: el nostre gran amic Gerard Wee qui es dedica a l’ensenyament d’anglès a nens i adults, especialment en la part de la preparació als exàmens oficials, i jo, tot i que també comptem amb la col·laboració d’altres professionals per a projectes específics. Els dos tenim més de 20 anys d’experiència com a professors d’idiomes i examinadors oficials d’anglès, i farem tot el possible per ajudar-vos a assolir els vostres objectius en l’apassionant procés d’aprenentatge.

Sóc andorrana però vaig néixer a la ciutat de Sverdlovsk (avui Iekaterinburg) de la Unió Soviètica (Federació Russa). Comparteixo els càrrecs de professora d’idiomes i coordinadora de l’àrea d’estudis a IMPIS, S.L amb el treball de traductora jurada. La meva primera carrera va ser la de Creació Literària i Traducció a l’Escola Universitària Gorki de Moscou (Moscovskii Literaturnyi Institut): em vaig llicenciar l’any 1995. Tot seguit, em vaig especialitzar en l’ensenyament d’anglès i castellà, i més endavant, també d’altres llengües. No he parat mai d’estudiar i entre d’altres coses, he fet un Postgrau de Disseny de Materials Didàctics Multimèdia per a Entorns Virtuals d’Aprenentatge per la UOC. Hem creat un apartat específic del currículum per si necessiteu més detalls.

La meva experiència en l’ensenyament d’idiomes a Andorra va començar a les escoles inlingua gràcies a la confiança i ajuda de la que n’era propietària en aquella època, la Sra. Maria Lluïsa Gispert i Boronat. En agraïment als meus primers mestres a Andorra i per fer un petit homenatge a aquells anys, així com també per explicar-vos com va començar tot per a mi per aquestes contrades, m’agradaria compartir amb vosaltres l’article que vaig escriure poc després d’iniciar el projecte d’IMPIS que va sortir publicat al diari Fòrum.ad el 27 de desembre del 2009, a les portes del nou any 2010. Sóc conscient que pot contenir algunes informacions que des d’aleshores han deixat de ser actuals, però el bon sentiment no ha canviat:

Llibre Recull d’articles: Les bicicletes no es mengen

És per a mi un gran plaer parlar de les escoles que han jugat un paper important a la meva vida. Vaig exercir de professora d’idiomes als centres Inlingua d’Andorra durant vuit anys, des del 1997 fins a l’any 2005, i segueixo col·laborant-hi en temes d’assessorament pedagògic. Al mateix temps que professora, vaig ser alumna d’Inlingua: hi vaig aprendre els fonaments del català amb l’Elòdia, vaig fer l’alemany amb la Wiebke, cursos de perfeccionament de francès amb la Joëlle i la Marie-Pierre… Guardo un record molt bonic dels meus antics companys i mestres i naturalment de tots els alumnes, i des d’aquestes pàgines vull enviar una abraçada a tots i totes, amb els millors desitjos per al 2010… Aquesta setmana he parlat amb el director i propietari d’Inlingua Andorra, en Ferran Costa, de la seva visió del negoci i dels trets que el diferencien de la resta de les empreses. 

Les escoles Inlingua disposen d’un mètode d’ensenyament d’idiomes propi, d’ús exclusiu en els seus 350 centres situats a 44 països. El seu lema –“creuant les barreres lingüístiques”– ens recorda que el domini de llengües estrangeres és la clau de l’obertura del món. La possibilitat de parlar un idioma més representa un pas endavant en totes les habilitats comunicatives d’una persona. Quan aprenem la gramàtica i el vocabulari forà, ens introduïm en el costum de posar-nos al lloc de l’altre, de veure les noves cultures des d’un punt de vista diferent. L’ensenyament d’idiomes, a l’igual que el seu aprenentatge, és una experiència preciosa. El nostre petit món, divers, multiforme i multilingüe, ens dóna múltiples possibilitats d’aprendre idiomes, i totes les escoles de llengües hi contribueixen amb honor i coneixement de causa.

Tots els centres Inlingua d’Andorra aposten fortament per la formació dels nens, per poder estar segurs que les futures generacions dels andorrans puguin representar la societat globalitzada en el futur. En Ferran ressalta el gran avantatge comparatiu que el nostre país té en aquest aspecte: tots els infants aprenen dos o tres idiomes, i la introducció d’un idioma estranger complementari aquí és més fàcil. Troba que el domini d’anglès des dels primers anys de la vida és absolutament vital per assegurar la millora constant de l’economia del país i donar valor afegit.

El que en Ferran veu com a especialment important és el valor del capital humà, la seva integritat professional, la seva implicació, la seva vocació de servei. “Si pogués destacar alguna cosa de la qual estic orgullós d’Inlingua, és l’EQUIP (amb majúscules!) que formem”. En Ferran està convençut que l’àmplia diversitat del personal (una quinzena de nacionalitats diferents) contribueix, des de diferents percepcions, amb diferents sensibilitats, amb diferents perspectives, per crear el millor producte possible. M’explica que “això, òbviament, pot portar a una divergència d’opinions, però també contribueix a la riquesa del nostre món i la nostra pràctica de cada dia”. També troba rellevant que molta gent dels qui han passat per Inlingua i han seguit el seu camí professional, ha conservat alguna vinculació amb les escoles i un bon record. “Actualment formem un equip humà d’una quarantena de persones. Treballem molt, però també ens ho passem molt bé, una cosa que és important pels temps que corren”. 

Envers els clients, els estudiants, troben imprescindible donar un servei que superi les seves expectatives i posar totes les eines a la seva disposició, sempre dins del marc del pragmatisme i del realisme: a Inlingua mai no s’ha fet, ni mai es farà, la propaganda del tipus “aprèn anglès en 3 dies”. Es fan diversos cursos de formació interna, i el departament pedagògic està invertint constantment en recerca i innovació del producte per millorar-lo. S’investiguen les noves tendències pedagògiques i les noves necessitats, s’incorporen al mètode i es posen a l’abast dels estudiants. És necessari sempre estar a un pas endavant. Voldria concloure amb la frase d’Oscar Wilde que inspira a millorar les nostres capacitats lingüístiques: “El llenguatge és el pare, no pas el fill, del pensament”.

M’agradaria afegir-hi un missatge d’agraïment a la fantàstica i sempre professional Anna Planavila: la nostra primera cap d’estudis dels temps d’Inlingua, i la nostra Team Leader que va dirigir l’equip d’examinadors oficials de British Council d’Andorra durant vint anys, i una salutació cordial a tots els companys amb qui en Gerard i jo vam poder compartir aquesta magnífica experiència, i amb qui esperem seguir col·laborant en el futur.

Per a qualsevol pregunta que tingueu sobre les nostres classes i preparació als exàmens oficials em podeu contactar a alexandra.impis.sl@gmail.com, o aquí mateix.

More
articles